Rocz Panstw Zakl Hig
-
Badania preparatów borowinowych z wykorzystaniem spektrofotometrii absorpcyjnej UV-VIS
[The examination of peat preparations by the UV-VIS absorption spectrophotometry]
M. Drobnik, T. Latour, B. Krawczyk
Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(4):657-666
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Biofilm – krótka charakterystyka obrostów mikrobiologicznych związanych z instalacjami wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
[Biofilm – short characteristic of microbial growth related to drinking water distribution systems]
M. Szczotko
Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(4):667-675
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Badanie wpływu ftalanu butylobenzylu (BBP) na ilość i jakość gamet męskich przy subchronicznym narażeniu myszy laboratoryjnych
[Effects of subchronic exposure of laboratory mice to benzylbutyl phthalate (BBP) on the quantity and quality of male germ cells]
E.J. Tyrkiel, M.M. Dobrzyńska, E. Derezińska, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(4):677-686
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Emisja lotnych i mniej lotnych związków organicznych z farb akrylowych wodorozcieńczalnych
[Emission of volatile and semivolatile organic compounds from water-based akrylate paints]
R. Wiglusz, E. Sitko
Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(4):687-695
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Programy monitoringowe realizowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną w zakresie zanieczyszczenia środków spożywczych mikotoksynami
[Monitoring programs realized by the State Sanitary Inspection concerning the contamination of selected foodstuffs by mycotoxins]
K. Rybińska, J. Postupolski, E. Ledzion, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):1-7
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena pobrania azotanów(V) i azotanów(III) z żywnością w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1996-2005
[Evaluation of nitrates and nitrites food intake in Polish households in years 1996-2005]
A. Wawrzyniak, J. Hamułka, M. Pająk
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):9-18
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Występowanie arsenu w środowisku i w żywności
[The occurrence of arsenic in the environment and food]
K. Łoźna, J. Biernat
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):19-31
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość Ca, Mg, Fe i Cu w wybranych gatunkach ziół i ich naparach
[The content of Ca, Mg, Fe and Cu in selected species of herbs and herbs’ infusions]
J. Raczuk, E. Biardzka, J. Daruk
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):33-40
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość garbników oraz kwasu szczawiowego w wybranych owocach leśnych w zależności od miejsca pozyskania
[Contents of tannins and oxalic acid in the selected forest fruits depending on the harvest site]
I. Sembratowicz, K. Ognik, E. Rusinek, J. Truchliński
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):41-46
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena oraz charakterystyka suplementów diety zawierających luteinę i zeaksantynę obecnych na polskim rynku farmaceutycznym
[The assessment and characteristic of dietary supplements with lutein and zeaxanthin on Polish pharmaceutical market]
J. Hamułka, D. Nogal
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):47-57
[Streszczenie] [Pełny tekst]

