Dla recenzentów
ZASADY RECENZOWANIA
Tematyka prac publikowanych w czasopiśmie Roczniki Państwowego Zakładu Higieny obejmuje problematykę żywności i wody, żywienia i dietetyki, higieny środowiskowej, toksykologii i oceny ryzyka oraz innych obszarów zdrowia publicznego.
Praca do recenzji wraz z formularzem recenzji wysyłana jest do recenzentów drogą elektroniczną.
Procedura recenzowania
Do oceny każdej pracy powołuje się co najmniej dwóch niezależnych recenzentów, ekspertów z danej dziedziny, spoza jednostki naukowej, w której afiliowany jest autor(rzy).
W procesie recenzowania stosowana jest zasada podwójnej anonimowości, zgodnie z którą zarówno autor(rzy) jak i recenzenci nie znają swoich tożsamości (ang. double-blind review process).
Recenzja musi mieć formę pisemną i zawierać jednoznaczny wniosek recenzenta co do zaakceptowania pracy do publikacji lub jej odrzucenia.
Zasady kwalifikowania lub odrzucenia pracy oraz Formularz recenzji podane są do wiadomości na stronie internetowej czasopisma w zakładce DLA AUTORÓW. Procedura recenzowania zamieszczona jest także w Instrukcji dla autorów publikowanej w każdym numerze czasopisma.
Nazwiska recenzentów poszczególnych publikacji lub numerów wydań czasopisma nie są ujawniane.
Raz w roku czasopismo podaje do publicznej wiadomości listę recenzentów współpracujących z redakcją. Lista recenzentów zamieszczana jest na stronie internetowej czasopisma oraz publikowana w ostatnim numerze czasopisma (numer 4) danego roku.
Recenzje powinny być odsyłane do redakcji drogą elektroniczną na adres: roczniki.pzh@pzh.gov.pl lub cwludwicka@pzh.gov.pl
W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt:
e-mail: roczniki.pzh@pzh.gov.pl ; telefon: +48 22 54 21 266