Rocz Panstw Zakl Hig
-
Biochemiczne punkty uchwytu dla toksyczności indukowanej tlenkiem azotu
[Biochemical targets of nitric oxide-induced toxicity]
I.P. Grudziński
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):1-11
[Abstract] [Full text] -
Butylocyna i produkty jej degradacji w aspekcie toksykologii żywności
[Butyltin and its degradation products in the aspects of food toxicology]
J. Falandysz
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):13-23
[Abstract] [Full text] -
Ziołomiód zawierający sulforafan aglikon o potencjalnej roli w profilaktyce chorób nowotworowych
[Herbhoney containing sulphoraphane - aglicon with potential use in cancer prophylaxis]
A. Świderski, P. Sterkowicz, P. Kaszycki, H. Kołoczek
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):25-32
[Abstract] [Full text] -
Badania wpływu niedoboru estrogenów na poziom manganu w zębach i żuchwie szczurów po owariektomii
[Study on the influence of the estrogens deficiency on the manganese level in the teeth and mandible of the rats after ovariectomy]
M. Rahnama, J. Błoniarz, S. Zaręba, W. Świątkowski
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):33-38
[Abstract] [Full text] -
Walidacja metod i niepewność wyników w badaniach pozostałości pestycydów w żywności
[Methods validation and uncertainty of results in analysis of pesticide residues in food]
K. Góralczyk, A. Hernik, P. Struciński, K. Czaja, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):39-48
[Abstract] [Full text] -
Wielkość spożycia chlordanu, heptachloru i epoksydu heptachloru w Polsce
[Dietary intake of chlordanes, heptachlor and heptachlor epoxide in Poland]
J. Falandysz
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):49-64
[Abstract] [Full text] -
Obliczeniowa metoda pobrania azotanów i azotynów oraz witamin antyoksydacyjnych z całodziennymi racjami pokarmowymi przez dzieci w wieku 1-6 lat
[Evaluation of nitrate, nitrite and antioxidant vitamins intake in daily food rations of children aged 1-6 years]
A. Wawrzyniak, J. Hamułka, E. Skibińska
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):65-72
[Abstract] [Full text] -
Zawartość azotanów i azotynów w odtłuszczonym mleku w proszku z różnych regionów Polski
[Content of nitrates and nitrites in skim milk powder in different regions of Poland]
A. Żbikowska, Z. Żbikowski, M. Baranowska
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):73-82
[Abstract] [Full text] -
Występowanie termofilnych promieniowców w przetworach mleczarskich
[Occurrence of the thermophilic actinomycetes in dairy products]
J. Falkowski, K. Janda
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):83-86
[Abstract] [Full text] -
Zawartość histaminy i tyraminy w zależności od jakości mikrobiologicznej śledzi solonych przechowywanych w różnych temperaturach
[Histamine and tyramine content depending on microbiological quality of salted herrings stored at different temperatures]
M. Fonberg-Broczek, D. Sawilska-Rautenstrauch, B. Windyga, H. Ścieżyńska, M. Jędra, P. Badowski, B. Urbanek-Karłowska
Rocz Panstw Zakl Hig 2003; 54(1):87-95
[Abstract] [Full text]