PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2005, 56(2): 131-137

Wybrane owoce morza jako składniki diety o wysokiej wartości odżywczej
[Selected seafoods as the components elements of diet of high nutritional value]

I. Zdrojewska, A. Lebiedzińska, P. Szefer

STRESZCZENIE
Oznaczono zawartość składników odżywczych - białka, tłuszczu, wody, popiołu, kaloryczności i witamin grupy B (B6, PP) w krewetkach, krabach, homarze oraz w Paelli (mieszance z ryb, mięczaków i skorupiaków). Zawartość składników odżywczych oznaczono powszechnie stosowanymi metodami w analizie żywności, a witaminy metodami mikrobiologicznymi. Analizowane skorupiaki odznaczają się wysoką wartością odżywczą, dostarczają dużo białka wraz z niewielką ilością energii. Zawartość białka w badanych produktach była zróżnicowana i wahała się od 3,7 % do 17,3 % przy średniej zawartości tłuszczu 0,57 %. Krewetki zawierały średnio 0,052 mg witaminy B6 oraz 0,65 mg witaminy PP w 100 g tkanki.

 

ABSTRACT
Shellfish products available on the Polish market were analyzed for the content of protein, fat, carbohydrates, water, ash, energy value and vitamins B. Nutrition value of the analyzed products was determined by analytical methods applying in food chemistry. Concentrations of niacin and vitamin B6 were determined by microbiological methods. The concentration of the selected shellfishes in 100 g of the analyzed products and percentage of realization on recommended level of nutritive components by analyzed products for adults were determined.

Liczba pobrań: 622