PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2020, 71(1): 105-111

The level of physical activity and somatic indicators in relation to the diet quality of students studying in faculties in the discipline of health sciences
[The level of physical activity and somatic indicators in relation to the diet quality of students studying in faculties in the discipline of health sciences]

Robert Gajda

ABSTRACT
Background. Diet and physical activity are very important lifestyle features with an impact on the development and proper functioning of the body.
Objective. The aim of the study was to assess the relationship between the level of physical activity and selected somatic indicators and the diet quality of students studying in the field of Health Sciences.
Material and methods. The studied group consisted of 609 students aged 18-30. The study identified four categories of diet quality indicators based on the index of a healthy diet and the index of an unhealthy diet. These indicators were subjected to statistical analysis in relation to the level of physical activity determined by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) method and selected somatic features of the subjects: Body Mass Index (BMI), Waist-Hip Ratio (WHtR) and Waist Circumstance (WC).
Results. A high level of physical activity statistically significantly differentiated the categories of diet quality indicators. A larger percentage of respondents with a high level of physical activity had an indicator with the best health features of diet characteristics among all diet quality indicators selected in the study. Also, obesity according to the BMI and abdominal obesity with a high risk of metabolic complications according to the WC index statistically significantly differentiated the categories of diet quality indicators. A larger percentage of obese subjects according to BMI and WC, characterized the indicator about the worst health features of diet among all diet quality indicators selected in the study.
Conclusions. Education programs related to healthy eating should be implemented among students of Health Sciences, especially those who are overweight or obese.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Sposób żywienia i aktywność fizyczna stanowią bardzo ważne elementy stylu życia mające wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cel. Celem badań była ocena zależności między poziomem aktywności fizycznej i wybranymi somatycznymi wskaźnikami stanu ożywienia a dietą studentów kształcących się na kierunkach w dyscyplinie Nauk o Zdrowiu.
Materiał i metody. W badaniu wyłoniono 4 kategorie wskaźników jakości diety opartych na indeksie diety sprzyjającej zdrowiu i indeksie diety nie sprzyjającej zdrowiu. Wskaźniki te poddano opracowaniu statystycznemu w odniesieniu do poziomu aktywności fizycznej określonego metodą IPAQ oraz wybranych badanych cech somatycznych: BMI, WHtR i WC.
Wyniki. Wysoki poziom aktywności fizycznej istotnie statystycznie różnicował kategorie wskaźników jakości diety. Największy odsetek badanych, o wysokim poziomie aktywności fizycznej, charakteryzował wskaźnik o najlepszych cechami zdrowotnymi diety spośród wszystkich wyłonionych w badaniu kategorii wskaźników jakości diety. Również otyłość według wskaźnika BMI oraz otyłość brzuszna z wysokim ryzykiem powikłań metabolicznych według wskaźnika WC statystycznie istotnie różnicowały kategorie wskaźników jakości diety. Największy odsetek badanych z otyłością, według BMI i WC, charakteryzował wskaźnik o najgorszych cechach zdrowotnych diety spośród wszystkich wyłonionych w badaniu kategorii wskaźników jakości diety.
Wnioski. Wśród studentów kierunków Nauk o Zdrowiu, szczególnie z nadwagą lub otyłością, należy wdrożyć programy edukacji związane z prozdrowotnym sposobem żywienia.

Liczba pobrań: 2248