Rocz Panstw Zakl Hig
-
Zastosowanie HPLC do oznaczania meropenemu w osoczu krwi pacjentów leczonych z powodu infekcji po przebytym zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego
[Application of HPLC to meropenem determination in plasma samples of patients with infections treated after coronary artery bypass graft surgery]
J. Bafeltowska, A. Pokorska, K. Białek, M. Wilczyński
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(3):323-327
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena mikrobiologiczna skuteczności dezynfekcji chemiczno-termicznej bielizny szpitalnej zanieczyszczonej krwią
[Microbiological assessment of efficiency chemothernal disinfection of blood contaminated hospital textiles]
E. Röhm-Rodowald, B. Jakimiak, M. Podgórska, A. Chojecka
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(3):329-333
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zagrożenia dla zdrowia związane z migracją substancji z opakowań do żywności
[Hazards for health related to the migration of substances from packaging into food]
K. Ćwiek-Ludwicka
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):341-347
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Rola i zadania Krajowego Laboratorium Referencyjnego w zakresie pozostałości pestycydów w żywności
[The role and tasks of the National Reference Laboratory in the scope of pesticide residues in food]
K. Góralczyk, P. Struciński, A. Hernik, K. Czaja, W. Korcz, T. Snopczyński, A. Kucharska, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):349-359
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Oznaczanie zawartości wskaźnikowych i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w ziarnie wybranych zbóż i produktach zbożowych
[Determination of marker and dioxin-like polychlorinated biphenyls in grains of selected cereals and cereal products]
M. Roszko, K. Szymczyk
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):355-360
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Występowanie amin biogennych w serach dojrzewających pochodzących z rynku warszawskiego
[Occurrence of biogenic amines in ripening cheeses originated from the Warsaw market]
D. Sawilska-Rautenstrauch, M. Fonberg-Broczek, H. Gawarska, A. Starski, M. Jędra, K.Karłowski
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):361-365
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena pobrania azotanów (III) i azotanów (V) w grupie studentów
[Evaluation of nitrites and nitrates food intake in the students’ group]
A. Wawrzyniak, J. Hamułka, I. Pankowska
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):367-372
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Oszacowanie narażania zdrowotnego wynikającego z poboru związków baru, boru, i fluoru z wód leczniczych udostępnianych ludności miejscowej w punktach czerpalnych na terenie uzdrowiska
[The assessment of health exposure resulted from barium, boron and fluoride intake from therapeutic waters available for resident people in water abstraction points of health resorts]
M. Drobnik, T. Latour, D. Sziwa
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):373-378
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 4. Rola składników pokarmowych i bilansowanie diety
[Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 4. The role of nutrients and principles of composing a diet]
S. Merkiel, W. Chalcarz
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):379-383
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 5. Technologia przygotowania potraw
[Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 5. Preparing of the meals]
W. Chalcarz, S. Merkiel
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(4):385-388
[Streszczenie] [Pełny tekst]

