PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2009, 60(4): 361-365

Ocena wpływu składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na rozmieszczenie wapnia i magnezu w organizmie
[Evaluation of the effect of diet composition and its supplementation with selected B vitamins on distribution of calcium and magnesium in the body]

J. Sadowska

STRESZCZENIE
Celem badań była ocena, w badaniu modelowym na szczurach, wpływu składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na rozmieszczenie wapnia i magnezu w organizmie. Stwierdzono, że zmiana składu diety statystycznie istotnie obniżała stężenie wapnia w wątrobie i sercu badanych samców a także w wątrobie i nerce samic oraz sprzyjała gromadzeniu wapnia i magnezu w mięśniu szkieletowym badanych zwierząt. U samic efekt ten był dodatkowo wzmacniany przy zastosowaniu suplementacji. Zastosowana suplementacja witaminami sprzyjała wbudowywaniu w kości wapnia u samców i magnezu u samic. Analizując uzyskane wyniki można stwierdzić, że tak zmiana składu diety jak i zastosowana suplementacja diety zmodyfikowanej wybranymi witaminami z grupy B istotnie wpływały na dystrybucję wapnia i magnezu pomiędzy poszczególnymi narządami i tkankami badanych zwierząt, modyfikując prawdopodobnie ich stan czynnościowy. Wielkość i kierunek zachodzących zmian w większości badanych parametrów uzależnione były od płci badanych zwierząt.

ABSTRACT
 The aim of the study was to estimate, on an animal model, the influence of diet composition and its supplementation with selected B vitamins on distribution of calcium and magnesium in the body. The change in diet composition was found to significantly reduce the calcium contents in the liver and blood of males as well as in the liver and kidney of females. The change enhanced calcium and magnesium accumulation in the skeletal muscles of the animals examined. In females, the effect was augmented by supplementation. The vitamin supplementation applied was conducive to incorporation into the bones calcium in males and magnesium in females, respectively. Analysis of the results allows to conclude that both the change in the diet composition and the supplementation of the diet modified by selected B vitamins significantly affected distribution of calcium and magnesium between different organs and tissues of the animals examined and probably modified the functional status of the organs and tissues in question. The magnitude and direction of the changes in most parameters analysed were sex-dependent.

Liczba pobrań: 1518