PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2019, 70(3): 217-223

Nutrition of vegetarians in Poland – a review of research
[Nutrition of vegetarians in Poland – a review of research]

Paulina Skorek, Paweł Glibowski, Katarzyna Banach

ABSTRACT
The first mention of a vegetarian diet in Poland appeared in the 19th century. Since then, its popularity has been growing steadily year by year. Nevertheless, it remains a controversial topic. Many scientists try to explain what is the correct vegetarian diet and how its use can affect the health and proper human body functioning. Vegetarian diet is mainly based on the elimination of meat consumption. Depending on the type, it also involves the abandonment of fish, eggs as well as milk and their products. Such kind of nutrition based mainly on plant-derived products can effectively prevent diseases of civilization, reduce the risk of developing obesity, promote the maintenance of normal cholesterol and blood sugar, and lower blood pressure. However, an incorrectly balanced vegetarian diet may be associated with deficiencies of some vitamins and minerals. This paper reviews a few dozens of studies on people using a vegetarian diet in Poland. This review shows that vegetarians in Poland are not very well studied group and further research is needed.

STRESZCZENIE
Pierwsze wzmianki dotyczące diety wegetariańskiej w Polsce ukazały się w XIX wieku. Od tamtej pory z roku na rok jej popularność stale rośnie. Pomimo to w dalszym ciągu pozostaje tematem kontrowersyjnym. Wielu polskich naukowców stara się wyjaśnić czym jest prawidłowa dieta wegetariańska oraz sprawdzić jak jej stosowanie może wpłynąć na stan zdrowia i rozwój człowieka. Dieta wegetariańska opiera się głównie na eliminacji spożycia mięsa. W zależności od rodzaju, wiąże się również z rezygnacją jedzenia ryb, jaj oraz mleka i jego przetworów. Sposób odżywiania opierający się głównie na produktach pochodzenia roślinnego w skuteczny sposób może stanowić profilaktykę chorób cywilizacyjnych, obniżać ryzyko rozwoju otyłości, sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, a także obniżać ciśnienie tętnicze.
Jednak nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może wiązać się z niedoborami witamin i składników mineralnych.
W pracy dokonano przeglądu kilkudziesięciu badań dotyczących osób stosujących dietę wegetariańską w Polsce. Przegląd ten pokazuje, że wegetarianie w Polsce stanowią grupę, która nie została jeszcze dobrze zbadana i potrzebne są dalsze badania.

Liczba pobrań: 3678