PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2021, 72(3): 301-307

Mediterranean diet adherence among cosmetology students
[Mediterranean diet adherence among cosmetology students]

Małgorzata Jeziorek, Alicja Szypowska, Bożena Regulska-Ilow

ABSTRACT
Background. The Mediterranean diet (MD) is universally recognized as the healthiest model of nutrition whose beneficial effects help prevent many diet-related diseases.
Objective. The aim of the study was to assess cosmetology students’ adherence to the Mediterranean Diet using the Mediterranean Diet Score (MDS).
Material and methods. The study group consisted of 175 cosmetology students of the School of Physiotherapy whose dietary habits were assessed using a validated food frequency questionnaire (FFQ) consisting of 154 food and drink items representative of the diet during the last year. We analyzed data obtained from FFQ and calculated the average number of daily and/or weekly servings from each of the 9 MDS food groups (grains, vegetables, fruits/nuts, milk/dairy products, meat/meat products, legumes, alcohol, olive oil, fish). To obtain more reliable results, we analyzed other products consumed by study participants (sweets, beverages, eggs and potatoes). Study participants were assigned 0, 1 or 2 points for each MDS ingredient. Mediterranean diet adherence was assessed on a 17-point scale. Low adherence to MD was defined at 0-7 points, moderate at 8-10 points, and high at 11-17 points.
Results. The mean MDS was 7.1 ± 2.3. Students who were assigned 11-17 points (n = 20) consumed significantly more vegetables, fruits, nuts, legumes, fish, olive oil and significantly less meat, meat products, milk, dairy, and sweets compared to study participants who were assigned the lowest number of points (n = 78). We reported significant differences in the amounts of consumed vegetables and sweets between participants who received 8-10 points (n = 77) and those who received 11-17 points. The higher MDS was significantly associated with the higher intakes of vegetables and dietary fiber.
Conclusions. The dietary patterns of study group of Polish cosmetology students did not adhere to the MD recommendations.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Dieta śródziemnomorska (DŚ) to najzdrowszy model żywienia na świecie, który charakteryzuje się korzystnym działaniem w prewencji wielu chorób dietozależnych.
Cel. Ocena zgodności diet studentek kosmetologii z zaleceniami diety śródziemnomorskiej ocenianej wskaźnikiem Mediterranean Diet Score (MDS).
Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 175 studentek kosmetologii z Wyższej Szkoły Fizjoterapii. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono za pomocą walidowanego kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności FFQ (ang. food frequency questionnaire), który uwzględniał spożycie 154 produktów w ciągu roku poprzedzającego badanie. Na podstawie FFQ obliczono średnią dzienną i/lub tygodniową zawartość w diecie 9 grup produktów spożywczych: składowych wskaźnika MDS (produkty zbożowe, warzywa, owoce i orzechy, mleko i produkty mleczne, mięso i przetwory mięsne, nasiona roślin strączkowych, alkohol, oliwa, ryby) oraz dodatkowych produktów (słodycze, napoje, jaja i ziemniaki), które nie wchodziły w skład wskaźnika, jednak zostały uwzględnione, ponieważ występowały w dietach badanych i mogły istotnie wpłynąć na wynik badania. Zastosowano trzystopniowy system punktacji, w którym uczestnicy otrzymali 0, 1 lub 2 punkty za każdy składnik. Wynik możliwy do uzyskania na podstawie wskaźnika MDS wynosił 0-17 pkt., przy czym wyższa liczba uzyskanych punktów oznaczała większą zgodność diety z DŚ. Diety studentek, które otrzymały 0-7 punktów określono jako diety o niskiej zgodności z DŚ, 8-10 punktów – o średniej zgodności Z DŚ, a 11-17 punktów – o wysokiej zgodności z DŚ.
Wyniki. Średnia wartość MDS obliczona dla diet studentek kosmetologii wynosiła 7,1 ± 2,3. Diety 20 studentek, które uzyskały wartość wskaźnika MDS w zakresie 11-17 pkt. zawierały istotnie statystycznie więcej warzyw, owoców i orzechów, nasion roślin strączkowych, ryb, oliwy oraz istotnie statystycznie mniej mięsa i jego przetworów, mleka i jego przetworów oraz słodyczy w porównaniu do diet, które uzyskały najmniejszą liczbę punktów (n=78). Dodatkowo występowały istotne różnice między zawartością w diecie warzyw i słodyczy między badanymi, których diety otrzymały 8-10 pkt. (n=77) w porównaniu do diet, które otrzymały 11-17 pkt. Wraz ze zwiększeniem liczby uzyskanych punktów MDS stwierdzono istotnie większą zawartość warzyw oraz błonnika pokarmowego w dietach badanych studentek.
Wnioski. Diety badanej grupy studentek kosmetologii nie były zgodne z zaleceniami diety śródziemnomorskiej ocenianej wskaźnikiem MDS.

Liczba pobrań: 1399