PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2007, 58(1): 339-343

Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach
[Investigation of the contents of essential elements in nuts, almonds and dry fruits]

E. Malinowska, P. Szefer

STRESZCZENIE
Oznaczono zawartość Ca, P, Fe, Zn, Cu i Mn w orzechach, migdałach oraz suszonych owocach. Zawartość pierwiastków w 100 g różnych orzechów była następująca: 55,8-261 mg Ca; 294-724 mg P; 1,11–3,06 mg Fe; 2,05–4,98 mg Zn; 0,55–1,38 mg Cu i 0,93–5,75 mg Mn. Spośród suszonych owoców najwięcej wapnia, fosforu, cynku i miedzi oznaczono w figach, a żelaza i manganu w morelach. Na podstawie uzyskanych wyników dokonano oceny realizacji zalecanego dziennego spożycia poszczególnych składników mineralnych dla osoby dorosłej, przez 100 g porcję badanych produktów.

 

ABSTRACT
Concentrations of Ca, P, Fe, Zn, Cu and Mn were determined in nuts, almonds as well as in dry fruits available on Polish market. The contents of minerals in 100 g of nuts were as follows: 55,8-261 mg Ca; 294-724 mg P; 1,11–3,06 mg Fe; 2,05–4,98 mg Zn; 0,5–1,38 mg Cu and 0,93–5,75 mg Mn. Among the analysed dry fruits, the greatest concentrations of calcium, phosphorus, zinc and cooper were recorded for figs, while apricots contained the highest levels of iron and manganese. Based on the data obtained it was possible to estimate the realization of the recommended daily intake of essential elements with the 100 g portion of analysed products for an adult person.

Liczba pobrań: 1988