PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2020, 71(2): 157-163

Assessment of eating and lifestyle habits among Polish cosmetology and physiotherapy students
[Assessment of eating and lifestyle habits among Polish cosmetology and physiotherapy students]

Alicja Szypowska, Małgorzata Jeziorek, Bożena Regulska-Ilow

ABSTRACT
Background. Proper nutritional behaviors are one of the most important factors shaping our health, as they influence people's physical and mental state. Good eating habits help prevent many chronic diseases, including cardiovascular disease, type II diabetes, some types of cancer, and osteoporosis. The Polish population aged 20-34 years displays improper nutritional behaviors which may put them at risk of developing diet-dependent diseases in the future. There is a need to assess students' lifestyle, including their eating habits, as it would help adapt already existing education programs.
Objective. We evaluated and compared eating habits and lifestyle of students studying cosmetology and physiotherapy in association with selected risk factors of civilization diseases.
Material and methods. We used a standardized dietary questionnaire evaluating respondents' physical activity, smoking and dietary habits. The obtained results were compared with the recommendations from the Polish food-based dietary guidelines. We evaluated respondents' nutritional status based on their anthropometric measurements such as body weight, body height, hips and waist circumferences and then we estimated their body mass index (BMI) and waist hip ratio (WHR).
Results. Students studying cosmetology and physiotherapy obtained on average 5.3 ±1.5 points based on their compliance with the nutritional recommendations. The academic youth did not meet principles of healthy nutrition according to the given recommendations. There were no significant differences in nutrition status between the faculties, except for products that provide complete protein.
Conclusions. There is a need to increase nutritional awareness of academic youth, especially students of health-related faculties, because better knowledge on nutrition would help them choose healthier food options.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Prawidłowe zwyczaje żywieniowe są jednym z ważniejszych czynników kształtujących zdrowie, ponieważ wpływają na właściwy stan fizyczny i psychiczny. Wskazuje się na korzystną rolę żywienia w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów oraz osteoporozy.
Wykazano, że wśród populacji polskiej w wieku 20-34 lat występują niewłaściwe zachowania żywieniowe, co może w przyszłości prowadzić do rozwoju chorób dietozależnych. Istnieje potrzeba oceny elementów stylu życia, w tym zwyczajów żywieniowych, młodzieży akademickiej w celu dostosowania odpowiednich programów edukacyjnych.
Cel. Celem badania była ocena i porównanie zwyczajów żywieniowych oraz elementów stylu życia studentów Fizjoterapii i Kosmetologii, w kontekście występowania wybranych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Materiał i metody. Ocena zwyczajów żywieniowych została przeprowadzona z użyciem metody ankietowej. Narzędziem badawczym był wystandaryzowany kwestionariusz diety, dotyczący wskaźnika aktywności fizycznej, statusu palenia papierosów oraz zwyczajów żywieniowych. Uzyskane wyniki porównano z rekomendacjami zawartymi w Złotej Karcie Prawidłowego Żywienia. Oceny stanu odżywienia dokonano na podstawie pomiarów antropometrycznych takich jak: masa i wysokość ciała, obwody bioder i talii, a następnie oszacowano wartość wskaźnika BMI (body mass index) oraz wskaźnika WHR (waist hip ratio).
Wyniki. Średnia liczba punktów uzyskanych na podstawie zgodności deklarowanego sposobu żywienia studentów z zaleceniami dla obu kierunków wynosiła 5,3±1,5. Na podstawie uzyskanych wyników zaobserwowano, że młodzież akademicka nie realizowała zasad zdrowego żywienia zgodnie z rekomendacjami. Nie odnotowano istotnych różnic w przestrzeganiu zasad żywienia między poszczególnymi kierunkami studiów, za wyjątkiem spożycia produktów będących źródłem pełnowartościowego białka.
Wnioski. Właściwe zwyczaje żywieniowe stanowią istotny element profilaktyki chorób dietozależnych, dlatego istnieje potrzeba zwiększania świadomości żywieniowej młodzieży akademickiej, szczególnie na kierunkach związanych ze zdrowiem, ponieważ wyższy poziom wiedzy sprzyja propagowaniu prozdrowotnych zachowań.

Liczba pobrań: 2738