PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2001, 52(2): 145-153

Stan sanitarno-higieniczny wód studziennych w rejonach podgórskich w Suchej Beskidzkiej
[The sanitary state of well water in the piedmont districts in Sucha Beskidzka]

L. Tymczyna, J. Gołuszka

STRESZCZENIE
Celem pracy było określenie stanu sanitarno-higienicznego wody studziennej w rejonie podgórskim w Suchej Beskidzkiej oraz analiza czynników wpływających na jakość wody. Do badań pobierano wodę z 14 studni kopanych, które ze względu na położenie podzielono na dwie grupy: obiekty niezagrożone i zagrożone bytową i rolniczą działalnością mieszkańców. Próby pobierano w 6 seriach w ciągu 1 roku. Wykonano oznaczenia fizyko-chemiczne: barwę, mętność, zapach, twardość węglanową, zasadowość, chlorki, żelazo, azotany, azotyny, amoniak, utlenialność oraz oznaczenia bakteriologiczne: pałeczki coli i coli typu fekalnego, ogólną ilość drobnoustrojów. Badania wykazały znaczne zanieczyszczenie bakteriologiczne i azotem azotanowym badanych wód studziennych. Studnie zagrożone wykazały znacznie wyższy poziom azotanów, bakterii typu kałowego oraz ogólnej ich liczby. Znaczny wzrost prawie wszystkich parametrów zaobserwowano w okresach wzmożonych opadów. Przyczyną zanieczyszczeń studni w tym regionie jest nieuporządkowana gospodarka ściekowa, niewłaściwa lokalizacja i nieodpowiednie zabezpieczenie studni. Rodzaje i wielkość stężeń poszczególnych parametrów mają podobny charakter i wskazują na te same źródła degradacji wód studziennych jakie występują w całym regionie podgórskim.

 

ABSTRACT
The objective of the present work was to determine a sanitary hygienic state of well water in the piedmont district of Sucha Beskidzka as well as to analyse factors affecting water quality. Water for examination was collected from 14 dug wells that were divided into two following groups with respect to their location, i.e. objects safe and endangered due to agricultural and living conditions of residents. The samples were gathered in 6 series over one year. There were made carbonate hardness, alkalinity, chlorides, iron, nitrates, nitrites, ammonia, oxidization and the following bacteriological determinations coli and faecal coli rod type, total count of microbes. The examinations indicated serious bacteriological and nitrate nitrogen contamination of the well water examined. The endangered wells demonstrated substantially higher level of nitrates, bacteria of faecal type and their total count. A considerable increase of nearly all parameters were reported in the intensive precipitation periods. Well water contamination in this region is caused by improper sewage management, wrong location and unsuitable well protection. Type and value of each parameter concentration is of similar character and indicate the same sources of well water degradation that appear at whole piedmont district.

Downloads: 1792