PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2002, 53(2): 149-156

Mikrobiologiczna ocena koncentratów zup typu instant
[Microbiological assessment of instant soup powders]

Wójcik-Stopczyńska, J. Falkowski, B. Jakubowska

STRESZCZENIE
Przeprowadzono ocenę stanu mikrobiologicznego koncentratów zup instant zakupionych w sieci handlowej. Badaniom poddano 37 koncentratów zup (8 asortymentów), czterech krajowych producentów. Mikrobiologiczna jakość większości koncentratów odpowiadała wymaganiom normy. Nie stwierdzono występowania bakterii chorobotwórczych (Salmonelli, E. coli i gronkowców) oraz przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczyny. Część prób koncentratów, głównie jednego z producentów, odznaczała się jednak nadmierną ogólną ilością bakterii (>105 jtk/g) i obniżonym poziomem (do 0,01 g) miana coli. Bakterie tlenowe obecne w koncentratach występowały w postaci form wegetatywnych i przetrwalnych, wykazywały aktywność egzoenzymów amylo-, lipo- i proteolitycznych. Ilość grzybów pleśniowych w większości prób nie przekraczała 100 jtk/g; były one reprezentowane głównie przez Penicillium sp., Aspergillus sp., Alternaria sp. oraz Cladosporium sp.

 

ABSTRACT
The microbiological condition of instant soup powders purchased in retail network has been assessed. The study included 37 instant soups (8 types) manufactured by four Polish companies. The microbiological quality of a majority of soup powders fulfilled the requirements of the standard. No pathogenic bacteria (Salmonella, E. coli and Staphylococcus aureus) were detected, nor were there any spores of sulphite-reducing anaerobic bacteria found. However, some samples of powders, mainly from one manufacturer, did have an excessive total number of bacteria (>105 cfu/g) and a reduced (down to 0,01g) level of coliform count. Aerobic bacteria occurring in powders were of vegetative and spore forms and exhibited the activity of amylo-, lipo- and proteolytic exoenzymes. The quantity of moulds did not exceed 100 cfu/g in a majority of samples. They were mainly represented by Penicillium sp., Aspergillus sp., Alternaria sp. and Cladosporium sp.

Downloads: 4141