PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2022, 73(1): 51-69

Effects of dietary components on intestinal short-chain fatty acids (SCFAs) synthesis in healthy adult persons following a ketogenic diet
[Effects of dietary components on intestinal short-chain fatty acids (SCFAs) synthesis in healthy adult persons following a ketogenic diet]

Anna Gudan, Karolina Skonieczna-Żydecka, Joanna Palma, Arleta Drozd, Ewa Stachowska

ABSTRACT
Background. The ketogenic diet (KD) has been used for almost 100 years in the treatment of drug-resistant epilepsy in children - and adults. The intestinal microbiome has a climax character, and the main factor changing its composition and functions is the diet. Both increased biodiversity and the production of short-chain fatty acids (SCFAs) are important indicators of gut barrier function. SCFAs are synthesized by microorganisms through the fermentation of dietary fibre provided with the diet. They are an important element in signal transduction from the digestive system to other tissues. To date, there is little research to determine how the use of KD alters the SCFAs profile of the human stool. 
Objective. To assess the SCFAs profile in the stool of healthy and active KD users.
Material and methods. Study group: amateur athletes following KD. Control group: amateur athletes following a regular diet (carbohydrates min. 50%); gender: men and women aged 18-60. Material: stool sample (1x10 g). SCFAs content was determined in stool samples using gas chromtography method. Participants completed a Food Frequency Questionnaire (FFQ) and a 72-hour food diary.
Results. There research has shown differences in the amount of SCFAs, as far as the results obtained from the two groups are concerned. The discrepancies referred to the levels of acetic, butyric, iso-butyric, valeric, and isovaleric acids. Spearman's rank correlation analysis showed a strong relationship between the consumption of selected dietary components (vegetables, fruits, red meat, poultry, fish, nuts and seeds, sugar, sugar substitutes, fats) and the SCFAs content in the stool of the study group. 
Conclusions. High consumption of cruciferous and leaf vegetables, berries and nuts on a ketogenic diet may have a positive effect on the profile of short-chain fatty acids produced by the gut microbiome. Changing the diet towards a greater supply of plant products may prevent proteolytic fermentation and reduce the negative effects of microbiome changes caused by an oversupply of protein and fat in the ketogenic diet.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Dieta ketogeniczna (DK) jest stosowana już niemal 100 lat w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci oraz dorosłych. Dieta jest głównym czynnikiem zmieniającym skład i funkcje mikrobioty. Bioróżnorodność mikrobiomu i produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFAs) to ważne wskaźniki funkcji bariery jelitowej. SCFAs są produkowane przez mikrobiom podczas fermentacji włókna pokarmowego z diety. Stanowią ważny element w transdukcji sygnału z jelit do tkanek. Do tej pory istnieje niewiele badań określających zmiany profilu SCFAs w stolcu u ludzi na DK. 
Cel. Ocena profilu SCFAs w stolcu zdrowych i aktywnych osób stosujących dietę ketogeniczną.
Materiał i metody. Grupa badana: zdrowe osoby stosujące DK jako swój wybór od minimum miesiąca. Grupa kontrolna: zdrowe osoby stosujące dietę zwyczajową (węglowodany min. 50%); płeć: mężczyźni i kobiety w wieku 18-60 lat. Materiał: kał (1x 10 g) od osób z grupy badanej i kontrolnej. Zawartości SCFAs w próbkach kału oznaczano metodą chromatografii gazowej. Zastosowano kwestionariusz częstotliwości spożycia (FFQ; ang. Food Frequency Questionaire) oraz 72-godzinny pamiętnik żywieniowy. Analiza statystyczna: Med. Calc 19.2 (Ostend, Belgia).
Wyniki. Wykazano różnice w zawartości SCFAs w stolcu pomiędzy grupami. Różnice dotyczą zawartości kwasów: octowego, masłowego, izomasłowego, walerianowego i izowalerianowego. Analiza korelacji rang Spearman’a wykazała silne zależności pomiędzy spożyciem wybranych składników diety (warzywa, owoce, czerwone mięso, drób, ryby, orzechy i nasiona, cukier, substytuty cukru, tłuszcze) a zawartością SCFAs w stolcu grupy badanej.
Wnioski. Duże spożycie warzyw krzyżowych, warzyw liściastych, owoców jagodowych oraz orzechów na diecie ketogenicznej wydaje się korzystnie wpływać na profil SCFAs w stolcu. Zmiana diety w kierunku większej podaży produktów roślinnych może zapobiegać fermentacji proteolityczej i niwelować negatywne skutki zmian mikrobiomu wywołane nadmierną podażą białka i tłuszczu na diecie ketogennej.

Downloads: 1692