PDF

Rocz Panstw Zakl Hig 2002, 53(1): 50-63

Dieta wegetariańska matki karmiącej piersią w świetle zaleceń żywieniowych
[Vegetarian diets of breastfeeding woman in the light of dietary recommendations]

M. Strucińska

STRESZCZENIE
Celem pracy było przedstawienie przeglądu piśmiennictwa dotyczącego wybranych aspektów żywieniowych i zdrowotnych związanych ze stosowaniem różnych diet wegetariańskich przez kobiety karmiące piersią. Jedynie dobrze zbilansowane diety laktoowo- i semiwegetariańskie nie stwarzają większego zagrożenia zdrowotnego dla matki i/lub dziecka. Najmniej bezpiecznymi rodzajami diet wegetariańskich dla kobiet karmiących piersią i ich dzieci są te, w których podstawą codziennego pożywienia są wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Są to tzw. diety restrykcyjne: wegańska czy makrobiotyczna. W obserwowanych grupach kobiet karmiących piersią stosujących diety restrykcyjne, autorzy wielu badań odnotowali niedobory u matek i/lub niemowląt głównie witaminy B12, witaminy D i wapnia (Ca). Niekorzystne w tych dietach było także niskie spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA), którego metabolizm jest dodatkowo utrudniony ze względu na zbyt wysoki udział w diecie kwasu linolowego w stosunku do α-linolenowego. Uważa się, że podczas stosowania diet wegetariańskich matki muszą mieć większą świadomość prawidłowego odżywiania się w celu uniknięcia szkodliwych dla jej zdrowia i dziecka niedoborów.

 

ABSTRACT
The literature review concerning selected nutritional and health aspects of applying different vegetarian diets by breastfeeding women was presented. The only two types of vegetarian diets: lactoovo- and semivegetarian, when properly composed, seem to be relatively safe for mother and her child. The most threatening vegetarian diets for lactating women are those including exclusively products of plant origin (so called restricted diets: vegan or macrobiotic). The results of studies performed on mothers consuming these vegetarian diets showed deficiencies in: vitamin B12 and vitamin D (in mothers and their infants) and calcium (only in lactating women). The low intake of docosahexaenoic acid (DHA) was also characteristic in this group. Additionally the endogenous metabolism of DHA is inhibited due to high proportion of linoleic vs. linolenic acid intake. It considered that lactating women on vegetarian diet should have a greater nutritional knowledge in order to avoid deficiencies which could adversely affect mother’s and her child’s health.

Downloads: 6151