Rocz Panstw Zakl Hig
-
Wybrane krótkoterminowe testy bakteryjne i na organizmach eukariotycznych stosowane do oceny genotoksyczności środowiskowych substancji chemicznych
[Certain short-term bacterial and eucariotic tests for detection of genotoxicity of environmental chemical contaminants]
H. Czeczot, I. Rahden-Staroń
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):317-336
[Abstract] [Full text] -
Zawartość ołowiu, kadmu, miedzi i cynku we włosach dzieci szkolnych z wybranych terenów wiejskich Lubelszczyzny
[Lead, cadmium, copper and zinc contents in hair of school children from selected rural areas nearly of Lublin]
W. Zaborowska , J. Wierciński
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):337-342
[Abstract] [Full text] -
Analiza skażeń gleby polichlorowanymi bifenylami (PCBs) i metalami ciężkimi (Cd, Pb) w otoczeniu szlaków kolejowych oraz węzła Iława Główna
[Analysis of soil pollution by polychlorinated biphenyls (PCBs) and heavy metals (Cd, Pb) along railroads]
M. Malawska ,B. Wiłkomirski
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):343-349
[Abstract] [Full text] -
Spektrofotometryczne oznaczanie skandu, galu i wanadu w liściach kapusty białej
[Spectrofotometric determination of scandium, gallium and vanadium in white cabbage leaves]
F. Buhl, J. Połedniok
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):351-358
[Abstract] [Full text] -
Oznaczanie zawartości antybiotyków i innych substancji hamujących w mleku - system zapewniania jakości
[Determination of antibiotic residues and other inhibitors in milk - quality assurance in laboratory]
K. Rybińska , J. Postupolski ,M. Szczęsna , В. Sionek, К. Karłowski
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):359-369
[Abstract] [Full text] -
Działalność Komitetu Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zakresie zapewniania jakości w laboratorium
[Activity of Codex Alimentarius Commission FAO/WHO on quality assurance in laboratory]
K. Ćwiek -Ludwicka ,M. Wojciechowska -Mazurek , E. Brulińska - Ostrowska ,K. Starska
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):373-379
[Abstract] [Full text] -
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodzaju omega-3. Cz. I. Struktura, źródła, oznaczanie, przemiany w organizmie
[Unsaturated fatty acids omega-3. Part I. Structure, sources, determination, metabolism]
E. Bartnikowska, M.W. Obiedziński
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):381-397
[Abstract] [Full text] -
Ocena przydatności preparatów zawierających witaminy i/lub składniki mineralne do suplementacji racji pokarmowej
[Evaluation of the usefulness of vitamin/mineral preparations as dietary supplements]
B. Pietruszka , A. Maciejak , A. Brzozowska
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):399-408
[Abstract] [Full text] -
Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach mleka koziego
[Nutrient and mineral composition of some goat milk products]
R. Gajewska , Z. Ganowiak , M. Nabrzyski
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):409-414
[Abstract] [Full text] -
Wpływ przewodów wodociągowych na jakość wody do picia
[The effect of pipelines on the quality of drinking water]
B. Wichrowska ,D. Życiński , В. Krogulska ,R. Szlachta , В. Ranke - Rybicka , J. Kozłowski
Rocz Panstw Zakl Hig 1997; 48(4):415-423
[Abstract] [Full text]