Rocz Panstw Zakl Hig
-
Programy monitoringowe realizowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną w zakresie zanieczyszczenia środków spożywczych mikotoksynami
[Monitoring programs realized by the State Sanitary Inspection concerning the contamination of selected foodstuffs by mycotoxins]
K. Rybińska, J. Postupolski, E. Ledzion, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):1-7
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena pobrania azotanów(V) i azotanów(III) z żywnością w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1996-2005
[Evaluation of nitrates and nitrites food intake in Polish households in years 1996-2005]
A. Wawrzyniak, J. Hamułka, M. Pająk
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):9-18
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Występowanie arsenu w środowisku i w żywności
[The occurrence of arsenic in the environment and food]
K. Łoźna, J. Biernat
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):19-31
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość Ca, Mg, Fe i Cu w wybranych gatunkach ziół i ich naparach
[The content of Ca, Mg, Fe and Cu in selected species of herbs and herbs’ infusions]
J. Raczuk, E. Biardzka, J. Daruk
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):33-40
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość garbników oraz kwasu szczawiowego w wybranych owocach leśnych w zależności od miejsca pozyskania
[Contents of tannins and oxalic acid in the selected forest fruits depending on the harvest site]
I. Sembratowicz, K. Ognik, E. Rusinek, J. Truchliński
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):41-46
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena oraz charakterystyka suplementów diety zawierających luteinę i zeaksantynę obecnych na polskim rynku farmaceutycznym
[The assessment and characteristic of dietary supplements with lutein and zeaxanthin on Polish pharmaceutical market]
J. Hamułka, D. Nogal
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):47-57
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wybrane zachowania żywieniowe osób dorosłych o zróżnicowanym modelu żywienia
[Selected nutritional behaviours in adults of differentiated nourishment pattern]
M. Gacek
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):59-66
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Sposób żywienia i suplementacji diety reprezentantów Polski w biegach średnio- i długodystansowych w latach 2004-2005
[Eating habits and diet supplementation of Polish middle- and long-distance representative runners in years 2004-2005]
J. Czaja, A. Lebiedzińska, P. Szefer
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):67-74
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena sposobu żywienia studentek z kierunku wychowania fizycznego podczas letniego obozu sportowego
[Evaluation of the way of nutrition of the Physical Education students during the summer sports camp]
J. Eksterowicz, M. Napierała
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):75-82
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wpływ wybranych rozpuszczalników na aktywność mikroorganizmów glebowych
[Effect of the selected organic solvents on the activity of soil microorganisms]
A. Klimkowicz-Pawlas, B. Maliszewska-Kordybach
Rocz Panstw Zakl Hig 2008; 59(1):83-96
[Streszczenie] [Pełny tekst]