Rocz Panstw Zakl Hig
-
Całkowity status antyoksydacyjny surowicy krwi szczurów narażonych na związki Nnitrozowe i inhibitory syntazy tlenku azotu
[Total antioxidants in the blood serum of rats exposed to N-nitroso compounds and nitric oxide synthase inhibitors]
I.P. Grudziński, A.Frankiewicz-Jóźko, E. Szarska
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):111-117
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena przydatności technik SIS i MS/MS do oznaczania persystentnych związków chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli w materiale biologicznym pochodzącym od człowieka
[Evaluation of the usefulness of SIS and MS/MS mode for the determination of persistent organochlorine compounds and polychlorinated biphenyls in human specimens]
A. Hernik, K. Czaja, K. Góralczyk, P. Struciński, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):119-127
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wybrane owoce morza jako składniki diety o wysokiej wartości odżywczej
[Selected seafoods as the components elements of diet of high nutritional value]
I. Zdrojewska, A. Lebiedzińska, P. Szefer
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):131-137
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Postawa wobec żywności typu „fast-food” i jej popularność wśród młodzieży szkolnej z rejonu Mazowsza
[Popularity of „fast-food” products consumption by school youth in urban and country secondary schools from Mazowsze area]
A. Kośmider, A. Gronowska-Senger
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):139-148
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wybrane nawyki żywieniowe kohorty studentów Akademii Medycznej w Białymstoku w latach 2000-2003
[Chosen dietary habits in a cohort of students of the Medical University of Białystok in the years 2000-2003]
D. Czapska, L. Ostrowska, E. Stefańska, J. Karczewski
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):149-155
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość wanadu we włosach a stan odżywienia studentów Akademii Medycznej w Białymstoku
[Hair vanadium content and the nutritional status of students of the Medical University of Białystok]
E. Stefańska, L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski, M. Borawska
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):157-163
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Badanie preferencji pokarmowych u dzieci w wieku przedszkolnym
[Nutritional behavior of pre-school children]
M. Kozłowska-Wojciechowska, M. Makarewicz-Wujec
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):165-169
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Zawartość wybranych biopierwiastków w pieczywie oraz roślinnych dodatkach do pieczywa
[Concentration of several bioelements in bread and other plant supplements]
E. Malinowska, P. Szefer
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):171-178
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Żelazo i mangan w wybranych ziołach i herbatach ziołowo-owocowych
[Iron and manganese in selected herbs and herbal-fruit teas]
J. Błoniarz, S. Zaręba, M. Rahnama
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):179-187
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Oznaczanie zawartości cynku i miedzi we włosach jako próba oceny zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego miasta Gliwic
[Assessment of zinc and copper content in the hair as the test of environmental pollution of Gliwice]
K. Srogi
Rocz Panstw Zakl Hig 2005; 56(2):189-198
[Streszczenie] [Pełny tekst]