Rocz Panstw Zakl Hig
-
Ocena poziomu spożycia składników odżywczych w grupie młodych kobiet rekreacyjnie uprawiających fitness.
[Evaluation of the level of nourishing ingredients intake in a group of young women doing fitness as recreation]
M. Gacek
Rocz Panstw Zakl Hig 2009; 60(4):375-379
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena zawartości wybranych witamin w całodziennej racji pokarmowej pacjentów otyłych
[Assessment of selected vitamins content in daily food rations of obese patients.]
D. Czapska, L. Ostrowska, E. Stefańska, J. Karczewski
Rocz Panstw Zakl Hig 2009; 60(4):381-383
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Jakościowy sposób żywienia dzieci i młodzieży uprawiających szermierkę. Część I. spożywanie posiłków
[Nutritional habits in children and adolescents practicing fencing. Part 1. Meal consumption]
Monika Radzimirska-Graczyk, Wojciech Chalcarz
Rocz Panstw Zakl Hig 2009; 60(4):385-388
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena toksykologiczna środków ochrony roślin w procesie rejestracyjnym UE
[Toxicological evaluation of crop protection chemicals in the EU registration process]
J. Noworyta-Głowacka, R. Bańkowski, B. Wiadrowska, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):1-6
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Benzen w żywności i środowisku człowieka
[Benzene in food and human environment]
M. Jędra, A. Starski
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):7-12
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Wpływ ftalanu di-n-butylu (DBP) na komórki somatyczne myszy laboratoryjnych
[The effects of di-n-butyl phthalate on the somatic cells of laboratory mice]
M. M. Dobrzyńska, E.J. Tyrkiel, A. Hernik, E. Derezińska, K. Góralczyk, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):13-19
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Palmitynian retinylu a redukcja stresu oksydacyjnego u szczurów
[Retinyl palmitate and oxidative stress reduction in rats]
A. Gronowska - Senger, K. Burzykowska, M. Przepiórka
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):21-25
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Monitoring zanieczyszczenia żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia. Cz. II. Wody mineralne, napoje bezalkoholowe, owoce, orzechy, ryż, soja, ryby i owoce morza
[Monitoring of contamination of foodstuffs with elements noxious to human health. Part II. Mineral waters, soft drinks, fruits, nuts, rice, soybeans, fish and seafood]
M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Mania, E. Brulińska-Ostrowska, U. Biernat, K. Karłowski
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):27-35
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Charakterystyka wód butelkowanych dostępnych w sprzedaży w województwie śląskim
[Characteristics of bottled waters avalilable for purchase in the Silesia region]
Ł.J. Krzych, B. Błońska-Fajfrowska, A. Kula, D. Misik
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):37-43
[Streszczenie] [Pełny tekst] -
Ocena mikrobiologicznej jakości mieszanek przyprawowych pochodzących z sieci handlowej
[Evaluation of microbiological quality of seasoning purchased in the retail network]
B. Wójcik-Stopczyńska, B. Jakubowska, K. Szot
Rocz Panstw Zakl Hig 2010; 61(1):45-50
[Streszczenie] [Pełny tekst]