Rocz Panstw Zakl Hig
-
Dioksyny a bezpieczeństwo żywności
[Dioxins and food safety]
P. Struciński, J. Piskorska-Pliszczyńska, K. Góralczyk, M. Warenik-Bany, S. Maszewski, K. Czaja, J.K. Ludwicki
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):3-17
[Abstract] [Full text] -
Promieniotwórczość naturalna potasu 40K w wodach leczniczych i naturalnych wodach mineralnych oraz ocena dawek
[Natural radioactivity of potassium 40K in curative and natural mineral waters and dose estimation]
K.A. Pachocki, K. Wieprzowski, Z. Różycki, M. Bekas, T. Latour
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):19-25
[Abstract] [Full text] -
Oznaczanie baru w naturalnych wodach leczniczych techniką ICP-OES. Część I: Wody ujmowane na terenach uzdrowisk w Polsce
[Determination of barium in natural curative waters by ICP-OES technique. Part I. Waters taken on the area of health resorts in Poland]
S. Garboś, D. Święcicka
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):27-32
[Abstract] [Full text] -
Oszacowanie pobrania przez ludność województwa podlaskiego wybranych dozwolonych substancji konserwujących stosowanych w przemyśle spożywczym
[The estimation of intake of selected and permissible preservatives used in food industry among people from Podlaskie Voivodeship]
R. Szczerbiński, J. Karczewski
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):33-36
[Abstract] [Full text] -
Czynniki decydujące o zakupie suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
[Factors influencing on the Silesian University students’ decisions concerning purchasing of vitamin and mineral food supplements]
K. Spiołek, A. Kościołek, J. Kania, M. Hartman, K. Pawłowska-Góral
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):37-40
[Abstract] [Full text] -
Ocena zmian stężenia selenu w krwi i tkankach samców szczura pod wpływem zmiany składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B
[Appreciation of selenium concentration in blood and tissues of male rat as a result of diet ingredients changes and its supplementation with chosen group B vitamins]
M. Friedrich, Z. Goluch-Koniuszy, A. Dolot, B. Pilarczyk
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):41-46
[Abstract] [Full text] -
Spożycie wybranych mikroskładników pokarmowych przez dzieci i młodzież w wieku 7-13 lat z otyłością prostą przed i po korekcie sposobu żywienia
[Intakes of selected micronutrients by obese children and adolescents aged 7-13 years before and after nutritional counselling]
K. Okręglicka, S. Bawa
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):47-52
[Abstract] [Full text] -
Stopień odżywienia a aktywność fizyczna mieszkańców Pomorza
[Nutritional status and physical activity among citizens of Pomorze]
J. Czaja, A. Lebiedzińska, K. Panasiuk, A. Dawidowska, P. Szefer
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):53-57
[Abstract] [Full text] -
Zwyczaje żywieniowe studentek UMB w zależności od sytuacji ekonomiczno-społecznej
[Nutritional habits of female students of the Medical University of Bialystok depending on the socioeconomic situation]
E. Stefańska, L. Ostrowska, I. Radziejewska, M. Kardasz
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):59-63
[Abstract] [Full text] -
Wpływ interwencji żywieniowej na spoczynkowy wydatek energetyczny u otyłej młodzieży w wieku 15-18 lat
[The influence of nutritional intervention on resting energy expenditure in obese adolescents aged 15-18 years]
I. Domańska, S. Bawa
Rocz Panstw Zakl Hig 2011; 62(1):65-69
[Abstract] [Full text]