Rocz Panstw Zakl Hig
-
Wpływ koenzymu Q10 na peroksydację lipidową indukowaną azotynem sodowym u szczurów
[Effect of oral coenzyme Q10 supplementation on sodium-nitrite-induced lipid peroxidation in rats]
I.Grudziński, A. Frankiewicz-Jóźko
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):213-218
[Abstract] [Full text] -
Oznaczanie śladowych ilości Cu, Cd, Pb, Co i Ni w materiale roślinnym techniką ICP-AES
[The determination of Cu, Cd, Pb, Co and Ni in plant material with the use of the ICP-AES method]
B. Mikuła, B. Puzio
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):219-224
[Abstract] [Full text] -
Fluor biodostępny w mięsie drobiowym oddzielonym mechanicznie i wędlinach drobiowych
[Bioavailable fluoride in poultry deboned meat and meat products]
M. Jędra, B. Urbanek-Karłowska, M. Fonberg-Broczek, D. Sawilska-Rautenstrauch, P. Badowski
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):225-230
[Abstract] [Full text] -
Azotany i azotyny w ziemniakach z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych
[Nitrate and nitrite content in potatoes from ecological and conventional farms]
B. Rutkowska
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):231-236
[Abstract] [Full text] -
Radon 222Rn w wodzie do picia z obszaru Jeleniej Góry
[Radon-222 in drinking water from Jelenia Góra area]
K.A. Pachocki, B. Gorzkowski, Z. Różycki, E. Wilejczyk, J. Smoter
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):237-246
[Abstract] [Full text] -
Ocena zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów w dziennej racji pokarmowej studentów Akademii Medycznej w Białymstoku z nadwagą i otyłością
[Evaluation of protein, fat and carbohydrate content in daily dietary allowances of students with overweight, and obesity in the Medical Academy of Białystok]
L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):247-256
[Abstract] [Full text] -
Nadzór nad środkami kosmetycznymi
[Supervision over cosmetic products.]
B. Urbanek-Karłowska, B. Śmietanka, K. Pawłowska, U. Biernat, I. Burzyńska
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(3):257-265
[Abstract] [Full text] -
Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w wybranych rybach morskich
[The fat and fatty acids content in selected sea fish]
J. Balas, M. Pawlicka, B. Jacórzyński, A. Filipek, P. Domina, E. Mielniczuk, M. Daniewski
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(4):1-5
[Abstract] [Full text] -
Chlorek sodu w racjach pokarmowych i posiłkach obiadowych wydawanych w wybranych zakładach żywienia zbiorowego
[Sodium chloride in food rations and dinners in mass catering institutions]
L. Szponar, W. Respondek, M. Zaręba
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(4):6-11
[Abstract] [Full text] -
Stopień kumulacji polichlorowanych bifenyli (PCB) w mniszku lekarskim (Taraxacum officinale) w warunkach zanieczyszczenia gleby substancjami ropopochodnymi
[Accumulation rate of polychlorinated biphenyls (PCBs) in dandelion (Taraxacum officinale) in conditions of soil contamination with oil derivatives]
M. Malawska, B. Wiłkomirski
Rocz Panstw Zakl Hig 2001; 52(4):12-20
[Abstract] [Full text]